top of page

2021 - Nacht van de Infographic

Mini-congres

Nacht van de Infographic

Vrijdag 5 maart 2021

Dit jaar organiseren we iets nieuws: De Nacht van de Infographic. Een digitaal mini-congres en hackathon die doorgaat tot in de kleine uurtjes. Het thema van deze eerste editie van de Nacht van de Infographic: Data en de Verkiezingen.

Programma

20.00 uur - 22.30 uur

Josse de Voogd - Josse is electoraal geograaf en kent de Nederlandse verkiezingskaart als geen ander. Hij zal ons meenemen in de nieuwste ontwikkelingen en trends van de verkiezingskaart.

Ebrien Brinkman en Meinou de Vries (CPB) - Het CPB rekent voor elke Tweede Kamerverkiezingen de programma's van de grootste partijen door. Ebrien en Meinou vertellen ons hoe zij dat visueel inzichtelijk maken.

Yordi Dam (Localfocus) - Met de uitslagentool bedient Localfocus tijdens de verkiezingsavond miljoenen Nederlanders met de meest up to date verkiezingsuitslagen. Yordi vertelt ons hoe dat achter de schermen gaat.

Tenslotte hebben we nog drie lightning talks op het programma staan:

  • Sjoerd Mouissie (Nederlands Dagblad) neemt ons mee in de visuele uitdagingen bij het maken van zijn verkiezingensite.nl.
     

  • Rick Storm vertelt het verhaal achter de verkiezings-uitlegvideo's van NOS op 3.
     

  • De onderzoekers van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren de uitkomsten van hun geografische analyse van de partijprogramma's.

Programma

23.00 uur - 02.30 uur

Na de presentaties begint de online hackathon. Als organisatie maken we gemixte teams van verschillende expertises. In een paar (late) uren ontwerpen we samen grafische oplossingen voor verkiezingsproblemen: een verkiezingskaart die de verhoudingen in stemmen beter laat zien? Een grafische uitleg van de parlementaire democratie? Een alternatieve kieswijzer? Of één van de verkiezingsproblemen die jullie aandragen?

Deze online hackathon is een experiment met als doel: samenwerken met vakgenoten en het delen van expertise. Lees hier mer over de hackathon:

Verkiezingsproblemen opgelost!

bottom of page