
2021 - Nacht van de Infographic
Hackathon
Verkiezingsproblemen opgelost
Online hackathon 23.00 uur - 2.30 uur
Na het mini-congres waren er nog zo'n twintig enthousiastelingen die zich hadden ingeschreven voor de online hackathon, een experiment om oplossingen te bedenken voor 'verkiezingsproblemen'. Verdeeld over vier groepen bedachten zij de volgende oplossingen:
Team #1
Shadow democracy
Realtime zien hoe jouw stem wordt gebruikt en hoe je besluitvorming kan beïnvloeden? Met het digitale bordspel Shadow Democracy kun je over verschillende thema’s je stem uitbrengen en aanpassen op het moment dat jij vind dat een andere partij deze meer verdient op dat onderwerp. Elke partij staat voor bepaalde waarden en per onderwerp heeft een partij een expert, de kleuren van deze experts komen overeen met de kleuren van de thema’s en met die van je ‘stemfiches’. Door te stemmen zie je direct wat het gevolg is als je op een andere partij stemt en of andere mensen dat ook doen. Niet meer vier jaar wachten, maar gelijk je stem laten gelden.

De dobbelsteen staat voor invloeden van buitenaf; als de dobbelsteen bijvoorbeeld op blauw landt, krijgt het blauw thema (zeg veiligheid) die dag meer ‘gewicht’, er is dan een externe gebeurtenis op dat gebied zoals rellen. Dit kan weer invloed hebben op het stemgedrag van de spelers. Zo helpt het bordspel bij het vergroten van begrip en bewustzijn over wat het betekent om onderdeel te zijn van onze democratie, en helpt het kiezers over partijen heen te kijken omdat ze per thema kunnen stemmen. Het spel kan ons inspireren bij de doorontwikkeling van ons democratisch systeem.
Team #2
Omarm de subjectiviteit
Als elke infographic bevooroordeeld is (iets wat bij elk praatje tijdens het mini-congres wel terug kwam), moet je daar niet tegen strijden, maar moet je het omarmen. Team #2 heeft zich in de schoenen gezet van vier partijen die ver van hen af staan, en hebben met precies dezelfde data, vanuit de vier partijen, verschillende infographics gemaakt.


Daarbij focusten zij zich voor twee partijen op hoe gemiddeld zij scoren qua milieuvriendelijkheid en hoe realistisch de uitgaven van die partijen hierin zijn. Voor een andere partij visualiseerden zij juist hoeveel beter zij scoorden dan de rest. Door met de assen te spelen werd dat nog extra uitvergroot. De laatste partij leek zich niet zoveel met het milieu bezig te houden, dus veranderden zij ook het onderwerp van de data.
Met deze grafieken hebben ze een stemwijzer gemaakt. Zo kun je als kiezer niet alleen kijken welke data je het beste vindt, maar ook met welke blik op de wereld je het het beste kunt vinden.
Team #3
Stemwijzer-chatbot
In de stemwijzer-chatbot bepaal je als kiezer zelf de vragen die je beantwoord wilt hebben. En kan specificeren wat voor mens (geslacht, religie, leeftijd, etc.) je als vertegenwoordiger wilt en alvast een "echt" gesprek kan voeren.


Naarmate je verder in het gesprek zit, wordt jouw kandidaat steeds duidelijker. Gelaatstrekken en letters geven subtiele hints naar de richting die je volgt, maar kunnen bij elke vraag/antwoord weer veranderen. Uiteindelijk eindig je in gesprek met de beste optie. Bij de conclusie krijg je ook een blik achter de schermen en kun je zien hoe jouw antwoorden/vragen invloed hebben gehad op de kandidaat. Ook krijg je de kans om even terug in de tijd te gaan en te zien wat er gebeurt als je andere vragen stelt of andere antwoorden geeft.
Team #4
Een nieuwe verkiezingskaart
Geïnspireerd door de geografische analyses van Josse de Voogd en de 3D-projecties van Sjoerd Mouissie, leek het Team #4 interessant om de stemuitslag voor een partij te kunnen projecteren op verschillende demografische gegevens van een gebied of streek. De stemuitslag visualiseerden ze door middel van kleur (intensiteit), de demografische resultaten door middel van de hoogte.
Uitgangspunt voor de demografische gegevens is de data met 500 meter statistieken van het CBS. Als test-tool gebruikten ze Kepler.gl . Om hierin deze statistieken in tabel-vorm te kunnen laden hebben ze eerst van elk 500m-raster de wgs-coordinaten van het middelpunt (centroide) berekend. Omdat de tabel met zo'n 150.000 rijen te zwaar bleek voor Kepler, besloten we de onbewoonde gebieden te schrappen. Hiermee halveerden we de omvang van de tabel.
Eenmaal ingeladen konden ze reliëfkaarten genereren met aantal 65-plussers, aantal jongeren, gemiddelde WOZ-waarde, percentage inwoners met een migratie-achtergrond etc. Voor het kleuren van de kaarten misten we vanzelfsprekend de stemuitslagen, maar het idee is dat de combinatie aan datasets mogelijke relaties zou kunnen blootleggen tussen bijvoorbeeld een hoge WOZ-waarde en de populariteit voor de VVD.